FOTO - Expositie's

1 aug. 2011 t/m heden RESTAUARANT "SCHERP" MIDDELBURG

Gezocht nieuwe locatie voor FOTO Expositie Zeelandbrug !!!

3 okt. 2011 t/m 1 jan 2012 RESTAUARANT "MARGARITA" GOES


Foto Software


Photo Magician 1.9.2.0

Fotomagie


Photo Magician 1.9.2.0
Photo Magician is een erg handig tooltje voor wie een of meer foto’s wil herschalen of converteren.
Je hebt meteen door hoe je het programma moet bedienen. Eerst geef je de bronmap met je originele foto’s aan, en vervolgens de doelmap waarin de resulterende foto’s zullen terechtkomen. Daarna geef je aan of je de plaatjes wilt herschalen en zo ja, tot welke grootte. Dat kan aan de hand van een percentage ingeven, of je voert zelf de gewenste afmetingen (in pixels) in.
De tool voorziet echter ook in een reeks kant-en-klare profielen, zoals HDTV (720p), HDTV (1.080p), iPhone 4, Nintendo DS enzovoort. Zit er geen bruikbaar profiel tussen, dan definieer je gewoon je eigen profiel(en).
Converteren
Zoals gezegd kan je foto’s in eenzelfde beweging ook converteren, al dan niet met behoud van EXIF-data (waar mogelijk). De tool ondersteunt alvast de meest gangbare formaten. Voor uitvoer is dat JPG, GIF, PNG, TIF en BMP, voor invoer is Photo Magician minder kieskeurig en laat het onder meer ook DDS, Targa, RAW en PCX toe. Het is tevens mogelijk om automatisch plaatjes kleiner dan x KB of kleiner dan x pixels van de ingestelde conversie uit te sluiten.
Leuk én handig vinden we ook de ‘snelle conversiemodus’. De interface verandert dan in een verplaatsbaar ‘pictogram’ en alle fotobestanden die je daar naartoe sleept, worden automatisch geschaald en/of geconverteerd overeenkomstig het profiel dat je op dat moment hebt ingesteld.
Je moet wel nog weten dat bij de installatie standaard ook RealPlayer wordt geïnstalleerd, tenzij je aangeeft dat je dat niet wil.
PhotoMagician_Setup.exe (2 MB)

------------------------------------------------------------------------------------

Cas 2.20

Miniaturen

23 mei 2011 | Zander Nieulandt
Cas 2.20
Cas is een zeer licht tooltje dat handig kan zijn als je van je fotomappen snel een miniatuuroverzicht wil hebben.
Eerst verwijs je Cas naar de gewenste fotomap. Daarna stel je de gewenste afmetingen in pixels, achtergrondkleur en tekstkleur in van de resulterende indexlijst (in de vorm van een jpeg-bestand). Verder kan je aangeven hoe groot de tekst met de namen van de fotobestanden moet zijn en in welke kwaliteit je de miniatuur-jpeg’s wenst. Ten slotte geef je een geschikte naam en locatie voor de resulterende jpeg aan.
Meer instelmogelijkheden zijn er niet. Weinig flexibel dus, maar het voordeel is alvast wel dat je met enkele muisklikken een supersnel overzicht krijgt van alle fotobestanden (inclusief de namen) in één jpeg-bestand. Cas kan overweg met jpeg-, gif- en bmp-bestanden.
Wel ondervinden we dat Cas moeite heeft met mappen waarin je heel veel foto’s hebt opgeslagen. De vraag is natuurlijk ook of het zinvol is meer dan een paar honderd foto’s in één indexlijst onder te brengen: de miniaturen worden dan zo klein dat ze nauwelijks nog herkenbaar zijn.
We vermelden ook nog dat Cas in een regbestand voorziet. Daarmee kun je het programma als een item aan het contextmenu van de Verkenner toevoegen.
cas.zip (41 KB)
bron: ZDNet

------------------------------------------------------------------------------------

Picture Resizer 5.0

Klein, kleiner, kleinst

Er zijn vele tools waarmee je foto's in batch kunt verkleinen. Picture Resizer is er een van, maar de aanpak is op zijn minst apart te noemen.

De grootte van de resulterende afbeeldingen is namelijk afhankelijk van hoe je het programmabestand noemt. Wil je dat de langste zijde van de foto’s bijvoorbeeld 400 pixels wordt (met een compressiekwaliteit van 60%), dan volstaat het dat je het programma PhotoResize400.exe noemt.
Alle fotobestanden die je vervolgens naar dat programmapictogram versleept, worden onmiddellijk naar het gevraagde formaat omgezet. Standaard worden de originele bestanden niet overschreven en worden de geschaalde foto’s onder een andere naam, in dit geval met de toevoeging -400, in dezelfde map geplaatst.
Geef je de toepassing bijvoorbeeld de naam PhotoResize800IMRQ100.exe, dan
1) wordt de langste zijde 800 pixels (800)
2) worden de EXIF-metadata mee gekopieerd (M),
3) worden ook de fotobestanden in alle onderliggende submappen mee geconverteerd (R)
4) worden de originele bestanden overschreven (I) en
5) staat de compressiekwaliteit ingesteld op 100% (Q100).
Hulp van het internet
Behoorlijk complexe opties en dito naamgeving dus, maar gelukkig vind je op de site de ‘renaming wizard’. Je hoeft hier slechts de gewenste opties aan te vinken of in te vullen en de wizard vertelt je meteen wat de resulterende naam van de toepassing moet worden.
In plaats van de fotobestanden naar de toepassing te verslepen, kun je echter ook een verwijzing naar Picture Resizer in het contextmenu van de Verkenner laten opnemen.
Een originele manier van werken dus wel. Maar zodra je eraan gewend bent – en de juiste naamgeving van de toepassing hebt uitgetest (!) – gaat het omzetten naar andere formaten best wel vlot.
bron: ZDNet

------------------------------------------------------------------------------------

PhotoWipe 1.20

Haal vlekken uit je foto's

PhotoWipe 1.20
Dure programma's voor fotobewerking bevatten vaak allerlei geavanceerde tools om vlekken, ruis en andere ongewenste objecten uit je foto’s te verwijderen. De methode die PhotoWipe hanteert, is verfrissend eenvoudig.
De interface oogt behoorlijk kaal: een paar knoppen en daar moet je het mee stellen. De bediening is al even rechttoe rechtaan. Haal een foto binnen in het programma, kies het meest geschikte teken- of vulgereedschap van de gewenste grootte, en kleur de gewraakte delen zwart. Hoe nauwkeuriger je werkt, hoe meer kans op een degelijk resultaat.
Ben je klaar, dan hoef je alleen nog maar een preview op te vragen. Je kunt kiezen uit quick, medium quality en full quality. Even later krijg je het resultaat te zien. Als het goed is, zijn de zwartgekleurde objecten (min of meer) verdwenen en vervangen door de omringende achtergrondkleuren. Het is echter niet uitgesloten dat je het proces voor sommige delen moet herhalen.
Voor wie zich wil verdiepen in het geheim achter dit wisproces: PhotoWipe gebruikt hiervoor een aangepaste versie van de greystoration image processing-bibliotheek, een openbronalgoritme voor denoising en interpolatie. Overigens is deze techniek inmiddels ook beschikbaar in de vorm van een plug-in voor GIMP.
bron: ZDNet / Zander Nieulandt

------------------------------------------------------------------------------------

Stereo Photo Maker 4.32

Beeld in stereo

Stereo Photo Maker 4.32
Nog geen 3D-tv? Dan kan je je voorlopig zoet houden met 3D-foto's. Veel meer dan Stereo Photo Maker heb je er niet voor nodig.
Je eigen 3D-foto’s maken kan met elke digitale camera. Je moet er alleen voor zorgen dat je van eenzelfde beeld, bij voorkeur met een voorgrond- en een achtergrondobject, twee verschillende plaatjes maakt. Als het even kan, vermijd je rood- en cyaangekleurde voorwerpen, althans als je de foto’s met een rood-blauw anaglyphbrilletje gaat bekijken.
Heb je het eerste plaatje voor elkaar (liefst op zo’n drie à vier meter afstand), verschuif dan de camera ongeveer zes centimeter naar rechts of links. Vervolgens haal je beide foto’s in Stereo Photo Maker op. Dat doe je via File, Open Left/Right Images. Daarna klik je op Easy Adjustment. Als het goed is en je hebt je brilletje op, dan verschijnt de foto meteen in 3D.
Verwacht geen perfecte kwaliteit, maar het effect mag er toch best wezen. Desnoods kan je beide foto’s altijd nog wat over elkaar verplaatsen voor een optimaal resultaat.
Ook bestaande plaatjes
Je hoeft de foto's niet per se met een camera te maken. Met een fotobewerkingstool is het net zo makkelijk bestaande plaatjes een paar centimeter naar rechts of links op te schuiven. De foto bewaar je dan via File, Save Stereo Image.
Stereo Photo Maker kan ook nog met andere 3D-technieken dan anaglyph overweg. Bijvoorbeeld autostereoscopische afbeeldingen met verticale interlacing, IZ3D monitor en liquid crystal shutter (via interlacing of pageflipping). Dat kan wel alleen wanneer je grafische kaart de nodige ondersteuning biedt.
Je kunt het programma verder nog inzetten om fotobestanden in batch te hernoemen, op allerlei manieren te manipuleren en te optimaliseren, naar een ander formaat te converteren enzovoort.
Op de website van de maker krijg je een overzicht van alle mogelijkheden en functies, met tal van uitgewerkte stap-voor-stap-gidsen.
stphmkre432.zip (960 KB)
bron: ZDNet / Zander Nieulandt

------------------------------------------------------------------------------------

ViewNX 2.0.3

Fotobeheer


ViewNX 2 mag dan in de eerste plaats bedoeld zijn voor Nikons eigen RAW-formaat NEF, het leent zich ook uitstekend als fotobeheertool voor andere formaten zoals JPEG en TIFF.
De interface oogt alvast aantrekkelijk en de tool blijkt erg flexibel: foto’s beheren, bekijken, bewerken, converteren en exporteren naar een diavoorstelling, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.
Metadata bewerken en geotaggen
Ook het bewerken van metadata hoort erbij. Interessant is alvast de mogelijkheid om IPTC-data (een standaard voor tekst of andere informatie die in een beeldbestand zit vervat) aan een reeks geselecteerde foto’s tegelijk toe te voegen en foto’s tegeotaggen. Het volstaat hiervoor de locatie op Google Maps aan te klikken.
ViewNX maakt vooral ook indruk met de uitgebreide mogelijkheden voor het bewerken van (RAW-)foto’s. Zo kan je onder meer de helderheid, verzadiging, belichting en kleurtemperatuur aanpassen met behulp van schuifbalken. Ook kleinere retouches zijn mogelijk: het detecteren van rode ogen bijvoorbeeld gebeurt in veel gevallen automatisch.
Videoclips genereren
Absoluut leuk vinden we de Movie Editor, waarmee je videoclips kunt genereren op basis van geselecteerde foto’s en andere clips. De tool zorgt desgewenst voor achtergrondmuziek en overgangseffecten. De clip wordt als mov-bestand met H.264-compressie opgeslagen.
Voor deze plug-in, evenals voor de export naar diashows, moet je wel QuickTime hebben geïnstalleerd.
bron: ZDNet

------------------------------------------------------------------------------------

Radical Image Optimization Tool 0.4.4

Afgeslankte plaatjes

Afgeslankte plaatjes
Internetverbindingen mogen dan veel sneller zijn dan vroeger, toch moet je je webplaatjes niet onnodig zwaar maken. Met RIOT kost het je niet veel moeite om foto's af te slanken.

De tool heeft een aantal opvallende kwaliteiten in huis. Gebruiksvriendelijkheid is er alvast één van: zelfs beginners kunnen er onmiddellijk mee aan de slag. Ook het aantal (soms exotische) beeldformaten dat je in RIOT kunt importeren maakt indruk: we tellen er meer dan dertig.
Zodra je een of meerdere plaatjes hebt ingeladen, kun je ze voor het web laten optimaliseren. Je kiest zelf in welk formaat dat moet gebeuren: jpeg, gif of png. En afhankelijk van je keuze krijg je andere parameters en opties te zien.
De drie formaten hebben alvast één functie gemeen: de knop Compress To Size zorgt ervoor dat het plaatje niet groter wordt dan de bestandsgrootte die je zelf instelt. Bij elk formaat kun je ook helderheid, contrast en gamma instellen met behulp van schuifbalken.
Eenvoudig of geavanceerd
Je kunt het natuurlijk eenvoudig houden en bij een jpeg alleen de schuifbalk die de kwaliteit aangeeft (van 1 tot 100%) aanpassen of bij een gif of png alleen de gewenste kleurenreductie instellen. Maar waarom niet met een van de meer geavanceerde opties experimenteren?
Een handig voorbeeldvenster toont je onmiddellijk het resultaat (inclusief de bijhorende bestandsgrootte), zodat je altijd nog op je stappen kunt terugkeren. Mogelijkheden genoeg: chroma subsampling, progressive encoding, color quantization algorithms tot gratis externe optimizers (voor png) toe.
Metadata
Voor wie aan zijn privacy denkt: de tool stelt je ook in staat om op een eenvoudige manier allerlei metadata (iptc, exif, xmp, commentaar en icc-profielen) te verwijderen voordat je de foto’s publiceert op het web.
Roteren, omkeren en herschalen van afbeeldingen is eveneens mogelijk. Voor deze laatste operatie staan je trouwens verschillende resampling-algoritmes ter beschikking, waaronder het uitstekende Lanczos3-filter.
Tot slot vermelden we nog dat de tool zich als een plug-in in beeldverwerkingsprogramma’s als the GIMP, XnView en IrfanView laat integreren.

Riot-setup.zip (1 MB)
bron: ZDNet

------------------------------------------------------------------------------------


Shape Collage 2.5.3

Foto's in vorm



Foto's in vorm
Je hebt een hele fotocollectie en nu had je daar graag een selectie van afgedrukt. Met Shape Collage geef je hier snel een speelse wending aan.


In plaats van de foto’s op de klassieke manier af te drukken – netjes naast en onder elkaar – laat Shape Collage je zelf de vorm van de collage bepalen. Standaard kan je kiezen uit een hart, rechthoek, cirkel of een zelf in te voeren tekst, maar met behulp van wat rudimentair gereedschap kan je net zo goed ook een eigen vorm uittekenen. Verder vind je ook op de site van Shape Collage nog zestig bruikbare vormen.
Vervolgens hoef je maar aan te geven hoeveel en welke foto’s je in de collage wilt gebruiken. Je kunt tevens de collage-afmetingen instellen, evenals de grootte van de foto’s waaruit de collage wordt opgebouwd. Je bepaalt ook zelf hoeveel (wit)ruimte je maximaal tussen elke foto wenst. De kader- en achtergrondkleur laat zich eveneens instellen, maar je kunt voor de achtergrond ook een foto selecteren.
Fotogrootte kiezenOp de tab Geavanceerd tref je ten slotte nog een aantal interessante functies en parameters aan. Het is bijvoorbeeld mogelijk de rotatiehoek en de schaduwverschuiving vast te leggen. Ook kan je duidelijk maken of je alle foto’s al dan niet in dezelfde grootte afgedrukt wil zien.
Aan de gratis variant kleven wel enkele beperkingen: onder aan je collages verschijnt telkens een bescheiden watermerk en de uitvoer is beperkt tot jpg en png (geen psd dus).
De tool is onder meer ook voor Mac OS X en Linux beschikbaar is.
bron: ZDNet
------------------------------------------------------------------------------------

Stoik Imagic 5.0.6

Foto én video bewerken


Foto én video bewerken
Stoik Imagic is een van de weinige gratis tools die een foto- en videobewerker verenigen in één consistente interface.

In het hoofdvenster merk je drie grote knoppen op: Browse, Photo en Video. De eerste knop voert je naar een tool waarmee je je foto- en videobestanden kunt beheren. Dat houdt onder meer in dat je previews kunt bekijken, mediabestanden kunt taggen en tot op zekere hoogte ook al kunt bewerken. Er zijn zes standaardtags, maar het is mogelijk ook eigen tags/categorieën te maken.
Je kunt fotoselecties bijvoorbeeld nagenoeg geheel geautomatiseerd optimaliseren, of met behulp van een ‘Dark room’ allerlei aspecten fijnregelen, waaronder tint, verzadiging, schaduwpartijen, helderheid en contrast.
Beelden aanpassenDe eigenlijke fotobewerker schuilt achter de knop Photo. Van hieruit kun je dan allerlei aanpassingen aan je foto’s doorvoeren. De tool voorziet in enkele tientallen bewerkingen, verdeeld over een aantal rubrieken. Bij Format bijvoorbeeld tref je onder meer de mogelijkheid aan om foto’s te herschalen, roteren en bijsnijden. De rubriek Adjust herbergt functies als autoniveaus, lenscorrecties, scan-optimalisaties en het verwijderen van rode ogen.
Bij Effects tref je 25 effecten aan, waarvan ruim de helft als ‘artistiek’ wordt bestempeld. De rubriek Create & Fun ten slotte, stelt je bijvoorbeeld in staat een kalender of collage samen te stellen, of van je foto’s een (schuif)puzzel te maken.
Eenvoudige videobewerkingDe knop Video brengt je naar een videobewerker. Weliswaar geen geavanceerde tool, maar je kunt er onder meer wel videoclips mee opsplitsen, roteren, stabiliseren en de-interlacen. Verder kun je via schuifbalken ook helderheid, contrast en kleur bijstellen. Er staat een beperkt aantal effecten ter beschikking en het is tevens mogelijk overgangen toe te voegen.
Tekst invoeren en eigen commentaar inspreken kan eveneens. De afgewerkte clips laten zich opslaan hetzij in AVI, hetzij in WMV. Je kunt putten uit een aantal voorgedefinieerde sets, maar net zo goed ook zelf uitvoeropties als framerate, video- en audiocompressor en -kwaliteit vastleggen.
Hou er wel rekening mee dat sommige geavanceerde functies slechts dertig dagen beschikbaar zijn in de gratis versie. Wil je die ook daarna nog gebruiken, dan moet je overstappen naar een commerciële variant van de tool.
imagic5.zip (82 MB)
bron: ZDNet

------------------------------------------------------------------------------------


Geosetter 3.3.48

Foto's op de kaart



Foto's op de kaart
Je hebt net een mooie tocht achter de rug en onderweg fraaie foto's gemaakt. Die wil je graag aan de exacte locaties koppelen. Geotaggen heet dat, en GeoSetter is daar uitstekend geschikt voor.


Moeilijk is het alvast niet: je haalt de foto’s op, selecteert een van de plaatjes en duidt de precieze locatie van het plaatje op de ingebedde kaart van Google Maps aan. Daarbij krijg je meteen ook de juiste coördinaten te zien. Via het knopje 'Verbind markering aan de geselecteerde foto’s' koppel je dan die locatie (als exif-tags) aan de bewuste foto. Daarvoor maakt het programma handig gebruik van een ander tooltje: ExifTool.
GeoSetter kan met verschillende formaten overweg. Naast jpeg en tiff zijn dat nog diverse raw-formaten, waaronder dng, crw, cr2, thm, nef, nrw, mrw, orf, srf, sr2, rw2 en raw.
Overigens hoeft dat geotaggen geen tijdrovend handmatig proces te zijn: GeoSetter kan namelijk ook synchroniseren met trackbestanden van diverse gps-modellen, waaronder nmea, gpx, plt , igc en Sony log.
Leuk is ook dat je een aantal gegeotagde foto’s direct naar een kmz-bestand kunt overbrengen. Wie Google Earth heeft geïnstalleerd, hoeft dan maar op zo’n bestand te dubbelklikken om je route meteen te zien. Vanuit GeoSetter kun je verder ook synchroniseren met de online fotolocatieservice locr.com.


geosetter.zip (19 MB)

bron: ZDNet

--------------------------------------------------------------------------

FotoMix 6.1.1

In de blender



FotoMix 6.1.1
FotoMix is een tool die er speciaal op gericht is twee foto's met elkaar te mixen, of om de achtergrond van de ene foto te vervangen door die van een andere.
Dat lukt je natuurlijk ook wel met een krachtige fotobewerkingstool als Photoshop (Elements), maar FotoMix is gratis en laat zich voor dit soort bewerkingen ook een stuk makkelijker bedienen.
Simpele beeldbewerkingDe werking is namelijk erg eenvoudig: je haalt twee foto’s op die onder elkaar komen te liggen. Vervolgens overschilder je de voorgrondfoto op de plaatsen waar je de achtergrondfoto te zien wilt krijgen. Verwacht hier echter geen geavanceerde tools: veel meer dan de grootte van de gom en de kleur van de uitgegomde delen valt er niet in te stellen. Zodra je dan op de tab Composition drukt, krijg je het (tussentijdse) resultaat te zien.
Overigens biedt de tool nog wel meer functies aan. Zo kan je de transparantie van de voorgrondfoto stapsgewijs instellen (zodat de achtergrondfoto er gedeeltelijk doorschijnt) of is het mogelijk de randen rond een object te vervagen. Verder laten de foto’s zich ook herschalen, bijsnijden, vervormen, optimaliseren en van tekst en effecten voorzien. Het uiteindelijke resultaat sla je dan op als jpg-, png-, gif- of bmp-bestand.
Vervelend is wel dat je in een paneel aan de rechterzijde van het venster Google-advertenties te zien krijgt. Vind je dat echt storend, dan krijg je die weg door je firewall FotoMix de toegang tot het internet te ontzeggen.
FotoMixV6Setup.exe (2282 KB)
bron: ZDNet
-------------------------------------------------------------------------

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...