FOTO - Expositie's

1 aug. 2011 t/m heden RESTAUARANT "SCHERP" MIDDELBURG

Gezocht nieuwe locatie voor FOTO Expositie Zeelandbrug !!!

3 okt. 2011 t/m 1 jan 2012 RESTAUARANT "MARGARITA" GOES


02-12-2012

Wat je foto's per ongeluk kunnen verklappen


Wat je foto's per ongeluk kunnen verklappen

Exifdata: verborgen informatie bij je beeld

Wanneer het om beelden en privacy gaat, denk je in de eerste plaats aan wat er op de foto te zien is. Maar wat niet iedereen weet is dat het beeld slechts het topje van de ijsberg is.

Digitale foto’s bevatten nog veel meer informatie dan het beeld zelf.

De digitale informatie van een foto wordt opgeslagen in een zogenaamde exif-database (EXchangeable Image File format). Deze bevat onder andere de instellingen van de foto, zoals de datum en tijd, het diafragma, de sluitertijd, ISO-waarde en programmastand. Handig, want zo kan je achteraf zien hoe de foto gemaakt is.



Maar het stopt niet bij de camera-instellingen. Ook het merk en type camera wordt opgeslagen en soms zelfs het serienummer. Dat brengt de foto al een stukje dichter bij jou. Als de camera gestolen is en er wordt een foto online gezet, dan kan die aan de hand van het serienummer worden opgespoord.

Bij sommige camera’s is het trouwens mogelijk om extra informatie aan de beelden te koppelen. De exifdata bevatten in dat geval bijvoorbeeld ook je naam, tot zelfs het type printer waarmee je de foto’s afdrukt.

Naaktfoto's
Al deze informatie is erg privacygevoelig en kan tot ongewenste situaties leiden. Een extreem voorbeeld deed zich voor in 2003. De Amerikaanse tv-presentatrice Catherine Schwartz plaatste een foto op haar blog met een uitsnede van haar ogen.



Een lezer onderzocht de exifinformatie van de foto en vond een miniatuurafbeelding (thumbnail) waarop de volledige foto te zien was. Die thumbnail zit standaard in foto’s en zorgt dat de foto snel kan worden weergegeven zonder dat het gehele beeld moet worden geladen – bijvoorbeeld in Windows Verkenner.

Sappig detail: de presentatrice stond naakt op het oorspronkelijk beeld. Het fotobewerkingsprogramma dat ze had gebruikt, had de bewerking wel opgeslagen, maar niet doorgevoerd in de miniatuurafbeelding.

Gps: je locatie wordt ook opgenomen
Nog meer gevoelige informatie in foto’s zijn de gps-gegevens. Steeds meer camera’s zijn uitgerust met een gps-chip, en smartphones hebben altijd een dergelijke chip aan boord. Ze slaan dus de locatie op wanneer je een foto maakt. De gedachte achter gps-data is dat je achteraf kan zien waar de foto gemaakt is. Dit is vooral leuk op vakantie, thuis is het minder nuttig.

Stel dat je een foto maakt van een product dat je op eBay wil verkopen, en je doet dit met een smartphone of een camera met gps aan boord. Zodra je deze online plaatst, is je adres dus te achterhalen. Dat is niet alleen handig voor potentiële kopers, ook voor potentiële dieven.

Presentator Adam Savage van het populaire tv-programma MythBusters twitterde bijvoorbeeld in 2010 enthousiast over zijn nieuwe Toyota Land Cruiser. Hij plaatste er een met zijn iPhone gemaakte foto bij. De gps stond aan, en dus kon iedereen zien waar hij woonde.




Het is belangrijk om te beseffen dat je deze info mee de wereld in stuurt, wanneer je een foto online plaatst. Op de meeste smartphones en camera’s is de gps-chip trouwens uit te zetten.

Speciale exiflezers
De exifgegevens van een foto zijn heel gemakkelijk te achterhalen door in Windows met de rechtermuisknop te klikken op een bestand en dan te kiezen voor Eigenschappen en vervolgens Details. Voor een volledig plaatje heb je echter een zogenaamde exiflezer nodig. In Windows zijn zowelPhotoMe als XnView een aanrader, en voor Mac bijvoorbeeld het programmaReveal.

Wanneer je met deze programma’s een foto opent, zie je alle informatie die in de exifdatabase staat opgeslagen, gerangschikt op type. Dat is niet alleen leuk, maar ook handig om te beseffen hoeveel privacygevoelige informatie een foto bevat.

Gegevens verwijderen
Gelukkig is het ook mogelijk om bepaalde informatie te verwijderen. Soms wil je niet dat je naam, locatie en andere informatie zichtbaar is – zeker als je foto’s op sites als eBay of Twitter plaatst.

Veel bewerkingsprogramma’s hebben bij het opslaan een optie om de metadata niet op te slaan. Photoshop Elements heeft een speciale functie 'Opslaan voor web', waarbij een foto volledig gestript wordt van exif-informatie.



Uiteraard zijn er ook gratis programma’s die hetzelfde doen. Easy Exif Deleteis zo’n programma. Wanneer je het programma opstart, open je één of meerdere foto’s, waarna je met één klik alle metadata kan verwijderen. Ook meldt het programma of een foto wel of geen exif-informatie bevat.

Je privacy op straat
Zoals met meer dingen in het leven, is ook dit vooral een kwestie van gezond verstand. Exif-informatie en gps-gegevens kunnen zeer nuttige info bevatten over je foto’s. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat ze er zijn en welke informatie ze prijsgeven. Met één foto kunnen anderen al een heleboel over je te weten komen, zeker nu steeds meer camera’s een gps-chip aan boord hebben.

Zelfs wanneer je een foto volledig stript van exif-informatie, kan het beeld (of de bestandsnaam) privacygevoelige informatie bevatten. Het is nu al mogelijk om in software met gezichtsherkenning en met Google via ‘soortgelijke afbeeldingen’ op beelden te zoeken. Dus het zal niet lang meer duren voordat we op basis van één foto kunnen achterhalen wie iemand is. En als al die informatie gewoon online te vinden is, ligt je privéleven bij wijze van spreken al op straat.
bron: Clickx
bron: http://www.shoot.be/

1 opmerking:

  1. Haha wat grappig zeg, wist niet dat het zo ver ging met informatie over een persoon! Grappig ook dat het een naaktfoto bleek te zijn!

    gr Hans

    BeantwoordenVerwijderen

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...